About me

My photo
penang, Malaysia
25,Final Year b.Ed 0f UPSI. I am a person who is positive about every aspect of life. There are many things I like to do, to see, and to experience. Enjoy doing an explore the internet, outdoor activity & cooking. I luv fashion & photography..I like to dream,I like to see the sunset in the evening-s0metime, I like to smell the wind coming from the ocean & I like to look at the clouds in the sky with a blank mind n I luv u’ll.

Followers

Monday, December 27, 2010

SALJI TURUN HARI NI!

Assalamualaikum!

Ptg td aku kuar dlm kul 5 ptg...g bl tiket nk blk kl ahad ni...
aku kuar ngn jiran aku..g bl kat terminal butterw0rth.

pas2 aku trus ke sunway carnival mall...niat utk hbs kan kup0n y aku dpt..hehehe..
dpt la tukar ngn sehelai bju..aku pilih kemeja putih..
lgp0n mmg aku nk bl p0n kemeja putih utk aku pakai ms lab catering sem depan..
sempat jgk merayau2 1 mall 2..besa la klu aku kuar mmg aku merayau hbs 1 mall 2..hahaha..
bila perut dh lapar tringin plak nak makan s0m Tam..
punya la cr rupenye dh xde s0m Tam dlm mall 2.last2 makan benda lain je..



hohoho...

ha kan ckp..salji turun..hehehe

makan time...suke2

aku makan laksa...westrn aku kureng laaaa


pas2 kt0rg trus g tesc0..msuk2 tesc0 ternampak s0m Tam..
ape lg trus beli bungkus bwk blk umah...seb bek xkempunan aku..hehehe..
cari barang dapur skit..sempat beli kasut utk ke kelas..
bl selendang lg..hahaha...
tgk jam dah kul 9.40 mlm...karang mak aku bising plak..pas2 trus blk umh..



nyum..nyum..

mau balik suda


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Sunday, December 26, 2010

SAYA XDE MOOD ARI NIH!!

Assalamualaikum!!

s0ry kawan2..aku agak letih ari ni..siang td aku sibuk menyibukkan diri di umah kenduri jiran aku..hehehe..s0 xde benda nak tls..tp sempat la aku snap beberapa keping gambar td..k0rang layan je lah ye.

^______________________^

malam sebelum kenduri..rajin kan aku...hehehe


aku ngn jiran aku..ktorg plak semakkn blk pengntin..hehehe

ni jiran2 aku..y tudung purple 2 adik pengantin..

bersama kakak ipar yang baru..hehehe

:-p

banyal lg pic..tp aku nak upl0ad dlm fb je nnti...

daaaaaaa

Friday, December 24, 2010

SEGMEN JOM BERKENALAN

Assalamualaikum!!!

dah lama x kena tag..kali ni aku d tag untuk segmen j0m berkenalan oleh Cik Aki..cik aki of c0z i sudi berkenalan dgn u..hehehe..sambil2 nak wat en3 ni aku g0dek2 la nk tgk Tuan punya yg bt segmen nih...rupa2 En.Lokman Hakim y bt segmen nih adalah juni0r aku kt UPSI..hahaha...1 fkulti lg..hehehe..xsngka kan..a0 mmg bgs la dia wat segmen g ni..terutamanya utk bl0ger2 baru mcm aku nih...syabas!..yeaahhh..





macam biasa ade s0alan nak kena jwb..okeh sejujurnye aku menjawab..hehehe

Cara nak join segmen ni cukup mudah..Jom tengok syarat2nya~

1)Buat Entry  bertajuk"SEGMEN  JOM BERKENALAN"
2)Paste banner segmen jom berkenalan dalam entry anda(kalau nak letak kat sidebar pon takpe)..linkkan ke entry ni~


3)Jawab 7 soalan berikut:
-Apakah status anda (Single,berpunya,berkahwin,bercerai)..ceritakan sedikit
-Ceritakan tentang diri anda  (cth:asal..pekerjaan..belajar katna..bil anak.cita2..bla2.bla..)
-Ceritakan tentang Blog anda(promosi la sikit)..
-Apa pandangan anda tentang dunia blog?
-Nasihat anda kepada rakan2 yang baru nak wat blog..
-Nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda..
-Sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog?
-------Tarik nafas dulu..excited kan jawab soklan ni..heheh)-----------


4)Tagged 4 orang rakan blogger anda(jangan lupa ingatkan dorang!)..
5)Linkkan entry anda ke ruangan komen...maseh
6)Tarikh tutp sampai 3 Januari 2011~


masa untuk menjawab s0alan..

Apakah status anda 
SINGLE..n masih belum berkahwin..hehehe

Ceritakan tentang diri anda  
aku masih belajar di UPSI, seorang yang sentimental..hahaha..baik ati tau..kdg2 aku sgt romantika de am0re..oppss utk 0rg tertentu je..sgt penyayang n setia..benci pada lelaki depan ckp lain..blakang ckp lain..mulut je manis..xsuke2..menghargai lelaki yang bertangjawab!

Ceritakan tentang Blog anda
bl0g aku adalah dunia aku, ape yang aku tulis kdg2 sesuatu yang x dapat aku luahkn dgn kata2..

Apa pandangan anda tentang dunia blog?
aku suke!..ade y berunsur ilmiah, hiburan, biz n mcm2..s0 mcm2 la pengalaman & pengajajar y blh diperolehi dr blog2

Nasihat anda kepada rakan2 yang baru nak wat blog
nasihat utuk dri sndri jgk..sbb aku p0n bdk bru...rajin2 lah bt en3..xkisah lah en3 ape p0n..xde 0rg leh ckp ape punya..kan bl0g k0rang..ikut suka k0rang la kan nk tls ape..cuma jgn tls bnde2 y boleh menggnggu sensitivi sesetengh 0rg sudaaa...

Nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda.
uniknye bl0g aku adalah kerana tuan bl0g ni bernama MIZZ JAJA...hehehe

Sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog?
selagi aku ampu untuk menulis..selagi masih ade cinta d hati ini..impian aku sem0ga ape y aku tulis akan d hargai..hehehe


sirah



HATI INI DAH TAWAR......

biasanya aku lah orang paling xsabar menunggunya...
bukan kerana merinduinya..tp hati ini ingin benar tahu isi kandungannya...
biarp0n hati ini sentiasa berdebar menantinya...apatah lagi saat ingin bertentang mata dengannya...
namun aku mengharapkan yang terbaik....
harapan aku memang setinggi gunung..kadang2 lebur juga..hehehe
tapi kali ini entah la...mungkin terlalu lama aku menanti sehinggakan aku rasakan hati ini sudah tawar untuk berjumpanya...
tiada lagi debaran di hati..tiada lagi pengharapan..
aku sudah kecewa dengan penantian ini...terlalu lama...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ohh..result examku..bilakah en.result mahu bertentang mata...lg seminggu berakhir cuti semester..mengapa kau x muncul tiba...xkisah bagaimana rupa dri mu..aku sanggup terima..hehehe..


* UPSI cepat skit wat kuar result...letih den nunggu..

Thursday, December 23, 2010

INI BUKAN SEKADAR LIRIK LAGU YANG BIASA..TAPI INI JUGA ADALAH CHERITA AKU!

Berapa lamakah lagi
Terpaksa aku menanti
Sehingga pedihnya penyiksaan di hati

Bukan hanya kepentingan
Malahan keegoan telah ku korbankan
Berlimpahan kasih sayang... aku curahkan
Buat mu seorang...

Kiranya semua itu
Tak bermadai bagi mu
Apa sebenarnya yang kau mahu
Ku tak tahu...

Kau hilang bila ku tiba
Kau datang bila ku kecewa...
Terasa diri...di persenda...
Dimana berakhirnya nanti
Permainan sendiwara mu ini...
Sesungguhnya aku... tak mengerti...

Jika benar cinta itu buta...
Butakah mata ku...
Berkali terluka masih jua... ku merindu...
Apa yang ku inginkan...
Cuma kejujuran dalam perhubungan...

Jika itu tiada...
Apalah ertinya...
Penantian ini hanya sia-sia...

Tuesday, December 14, 2010

Persoalan Manusia Dan Jawapan Al-Quran



1. KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB:
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan:
Kami telah beriman(I am full of faith to Allah), sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3



2. KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB:
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal dia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
-Surah Al-Baqarah ayat 216



3. KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB:
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-Surah Al-Baqarah ayat 286



4. KITA BERTANYA : KENAPA RASA KECEWA?

QURAN MENJAWAB:
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-Surah Al-Imran ayat 139



5. KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB:
Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).



6. KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB:
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.
-Surah Al-Baqarah ayat 45



7. KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB:
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
-Surah At-Taubah ayat 111



8. KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB:
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.
-Surah At-Taubah ayat 129



9. KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB:
..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-Surah Yusuf ayat 87


*ku serahkan segala padaMU..YA TUHAN ku...

Friday, December 10, 2010

JANDA KAYA VS JANDA MERANA


assalamualaikum!..

hai..suma
 ^____________________^
ari ni aku nak k0ngsi ngn k0rang ilmu skit
ilmu mengenai  janda merana & janda kaya

ish seram gak aku dengar title janda nih..(wp0n aku belum kawen lg..hahaha)
mintak simpang la kan..xkisah la wp0n janda kaya tp tetap janda kan!
Ini kan pulak janda merana..udah la janda merana pulak..sian..sian..sian..(sambil menggelengkan kepala)


Agak2 k0rang mcm mn kan rupanye janda kaya & janda merana nih?

ini kah rupanya janda merana???

@ ini kah rupanya janda kaya??

hahahahaahahaha

Janda merana nih kulit dia agak gelap sebab 2 laki dia tinggalkn dia..
Janda kaya plak dia cantik..agaknya sebelum dceraikan..laki dia dah tinggalkan harta kt dia kan!
Nape?..xcaya ke?..hehehe

Betul la..aku xtipu..
K0rang xcaya k0rang teng0k nih..


ni la janda kaya!

ni lagi..


nama saintifik: Mussaenda pubescens
nama tempatan : Janda Kaya
Famili: Rubiaceae

pokok ni di tanam sebagai pokok hiasan untuk landskap, bunga dia biasanya berwarna merah @ merah jambu..ade jugak warna putih.






ni la janda merana!





nama saintifik: Salix Babylonica 

nama tempatan : Janda Kaya

Famili: Salicaceae


p0kok ni boleh mencapai ketinggian sehingga 30 kaki...mempunyai batang berkayu berwarna perang- kelabu. Daun dan dahan p0k0k ni kelihatan berjuntai. p0k0k nih bahaya tau sal ade kulit dalam p0k0k ni beracun!


Kan..kan..betul kan..
Hahahah..aku bukan nak cerita pasal 0rang la..
Tapi p0k0k..hahaha
Ilmu ni aku dapat masa aku blaja kelas landskap masa sem4
Mula-mula belajar ingatkan lec aku merepek meraban depan kelas..
Klakar kan nama p0k0k2 nih…
Hahaha
Pasni pada janda2 yang sedang merana 2 blh la panggil 
Salix Babylonica

Kiut2 g 2 kan2..sedap skit dgr.
Ok lah..selamat belajar
^__________________________^



MR.H bet0l kan inf0 sal p0k0k nih..hehehe
* teringat masa kam0 xplain p0k0k penanti..ku sangka p0k0k penanti 2 nama p0k0k mcm p0k0k meranti..hahaha

Thursday, December 9, 2010

Award untuk my follower ke-100!

Assalamualaikum!

sedar x sedar follower blog aku nih dah cecah 100 org!..
nape?...xpercaye ke?...xcaye tgk kt ats tuuuu..
haaa kan bet0l aku ckp..hehehe
xde la ramai p0n tp ok la kan bg bl0ger mcm aku y baru bertapak 3 minggu nih..
kan..kan..kan..

Thanks byk2 pada suma my luvly f0ll0wer...
aku sayang kam0 sume 0keh!..
muah..muahh.muahhh

^________________^

s0 dengan ini aku berbesar hati nak bg award pd f0ll0wer aku yang ke-100
kite teng0k sape yang kena..
jeng..jeng..jeng.

insan yang amat bertuah 2 adalah

MISS STRANGER





ambik lah award yang xseberapa nih..
jangan malu2..
^________^



Wednesday, December 8, 2010

Contest Sayangi Mata Anda @ Hikayat Marhaen Kacak
















ini syarat2 nya:

sila klik pada gambar untuk menyertai c0ntest nih.

1. Korang perlu membuat satu entri untuk menghebahkan contest ini di dalam blog korang.... Seperti contest-contest yang dianjurkan oleh blogger-blogger lain sebelum ni, korang perlu juga meletakkan bannercontest ini di dalam post tersebut. Jangan lupa letakkan pautan blog Marhaen Kacak di dalam entri yerr..:)


2. Di dalam entri yang sama juga, korang tulis la beberapa perenggan pendek untuk menghebahkan blog aku, Hikayat Marhaen Kacak sebagai satu blog yang menjadi sumber atau 'hub' maklumat dan artikel berkenaan Kesihatan Mata dan Penglihatan. 


3. Korang juga perlu menyatakan blog Hikayat Marhaen Kacak ini mempunyai ruangan khas 'Soal Jawab Kesihatan Mata' sebagai tempat mengajukan pertanyaan mengenai bidang kesihatan mata ini.


4. Langkah ke-2 dan ke-3 hendaklah ditulis mengikut kreativiti masing-masing kerana di sinilah penilaian akan dibuat untuk menentukan pemenang. 


5. Setelah entri di publishkan, setiap peserta di minta untuk mengumumkan penyertaan kepada aku melaluikotak komen di bawah entri ini


6. Korang juga diminta untuk meletakkan 'link' blog Hikayat Marhaen Kacak ini di dalam 'link list' korangsebagai salah satu syarat untuk menyertai contest ini. 

cl0sed date c0ntest ni pada 15/12/2010 tau!


^_________________________^


contest - bilangan paling RAMAI dlm satu gambar

c0ntest lagi dan aku nak j0in lagi..
best!
kali ni c0ntest 0leh fathaka


syaratnya!
  1. first, mstila korang ni (blogger) b'wrgangra m'sia only... xkesah sma ada laki ke prmpuan,, korang ley join contest ni...
  2. korang mstila mnjadik follower kpd tuan pnye contest ni dlu... " fathaka "... ley la korang tgok spe pmenang y b'tuah n snang gak tok urusan aku... ;)
  3. korang crikla gambar mne2 yg sesuai, n b'kenaan dgn contest ni,, mne2 gambar yang m'punyai bilangan teramai dlm satu gambar, die lah dianggap pemenang!
  4. buatla entry pasal contest ini.. n suka ati korang la nk cerita pasal gambar korang n sertakan sekali berapa bilangan yg ada dlm gambar tersebut... semuanya akan diadili ;)
  5. gambar tersebut mstilah b'kenaan dengan korang,, bukan la korang ambil dri mne2 sumber2 lain... contohnya (gambar atlet malaysia ke ghuang zhou)
  6. lepas korang da setlle,, korang post kan la link entry korang kat comment bwh ni...
  7. pling pnting,, korang jgn lupa amek banner kt ats ni n pada sidebar blog korang... make sure ok, link kan ke entry contest ni....
  8. tarikh tutup contest ni pada: 1 januari 2011.. segala perubahan tarikh akan dimklumkn segera...
  9. tag la 3 or lebih mmber2 korang tok sertai contest ni,, lgi rmay lgi bgus... ;)


nih pic aku


ni gambar bdk2 batch aku pas kuar dr dewan exam ms sem lps..mmg tlalu ramai..bdk2 batch aku je ade 100lbh!..s0 aku nak kira p0n ssh..ade y nmpk kepala skit je..hehehe..ni aku men kira secara kasar je y aku nmpk ade lebih kurang 95 0rg!..sbnrnye lebih!..

tag 3 0rg:
peni
ainaz
hafsah


ok d0ne!

contest pic paling cute

c0ntest datang lg!..
hehehe sy0k plak aku j0in c0ntest nih..
kali ni elly@suely plak y wat c0ntest nih


meh teng0k syarat2nye

  1. terbuka kepada semua blogger PEREMPUAN sahaja.....
  2. korang jadi FOLLOWER blog aku ni....
  3. copy paste BANNER contest ni kat entri & side bar blog korang selama contest ni berlangsung! dan sila pastikan link back k!
  4. korang upload 1 gambo korang yang paling cute mute! nak wat memek muke pon xpe! lagi best! & dibawah gambo tu korang tulis sket macam ni...........
  5. " saya suka blog elly@suely (pastikan link back ke blog aku) sebab.................." korang xyah la tulis berjela2.... ringkas sudah!
  6. ok n lastly, dah siap korang letak la link korang tu kat ruangan komen entri ni....http://cukcomei.blogspot.com/2010/11/contest-pic-paling-cute.html

nak kasi pic cute nih..hahaha..bunga2 kt blakang 2 je y kiut sebenarnye!


 saya suka blog elly@suely  sebab beliau nih h0t mama y kiut miut..nak jd macam beliau nnti..dah ade ank 2 p0n tetap maintain mcm ank dara je tgk!..hehehe

^_________________^

d0ne!

contest gambar kenangan sekolah dulu2

Assalamualaikum!

c0ntest lagi..kali nih contest gambar kenangan sekolah dulu2 plak..hehe
dah hampir 8 tahun tinggalkan sek0lah tapi still akan ke sek0lah sbb aku kan cikgu 2 be..hehehe
jd rs mcm nak j0in sbb ade lg gmbr zaman dul02 time sk0lah..s0 j0in lah




syaratnya:


1) Mst ade blog sendiri tow  
2) Jadik follower bLog ida dlu    
3) Letakkan ‘Contest gambar kenangan sekolah dulu2’ sbg tajuk entry     korang  (jgn lupa wt entry pasal pic tu) dan banner diatas berserta linkkan  teros kt entry ini tow...
4 )Upload kn gmbar kenangan sekolah korang dulu2 (xkish sorang atau beramai2)
tp bg yg still sekolah ag.korang pom leh join gk,tp mst berpakian sekolah korang ek...
5) Dlm gmbar tersebut ,nyatakan nama sekolah korang jugak
6) Hantar link entry korang didalam kotak komen entry contest ini. 
7) Tarikh tamat pd 11/01/11 @ 11 jan 2011.

ni gambar dul0-dul0 2

Sekolah Menengah Teknik Butterworth, Penang..sekarang dah tukar jd Sekolah Menengah Vokasional


done!