BAHAN A
15 tangkai cili kering dikisar (dip0t0ng & direbus utk asingkn biji cili)
1 biji bawang besar (ikut saiz klu kecik skit k0rang letak la 2 biji)
belacan (ikut citarasa sndri)
BAHAN B
½ kg @ 1 kg ek0r sardin @ ikan kembung (asingkan isi dan tulang ikan, kisar berasingan)
BAHAN C
Sedikit daun kes0m
3 batang bunga kantan (dibelah 2)
6-7 keping asam keeping
Sedikit garam dan gula
RAMPAIAN
Timun
Bawang besar
Salad
Bunga kantan (pilih y dh kembang)
CARA-CARA
Kisar BAHAN A dan masukkan ke dalam periuk, biar ia masak seketika. Masukkan isi ikan y telah di kisar dan biarkan ianya sebati dengan BAHAN A. Kemudian tapis tulang ikan yang telah dikisar bersama air rebusan ikan. Masukkan air tersebut ke dalam periuk. Masukkan kesemua BAHAN C dan biarkan mendidih.
![]() |
ngah mendidih kuah laksa nih... |
Dah siap…sng kan..tp jgn lupa rebus laksa dl ye..hehehe
Rampaian 2 k0rang blhlah letak ms k0rng nk mkn..klu nak sedap lg aku sk mkn ngn kicap..de y sk letak s0s cili..tp aku xpnh try lg la..
![]() |
abaikan sudu dan garfu y berlainan 2...hahaha |
Blh jgk letak nenas dan tel0r rebus sbg rampaian..klu nak kelainan k0rang blh letak tel0r g0reng..mmg sedap..
![]() |
nyum..nyum..j0m mkn.. |
Selamat mencuba..
sdapnyer laksa penang..masz suka sangat!!!
ReplyDeletesedap kan..nyum2...
ReplyDelete