About me

My photo
penang, Malaysia
25,Final Year b.Ed 0f UPSI. I am a person who is positive about every aspect of life. There are many things I like to do, to see, and to experience. Enjoy doing an explore the internet, outdoor activity & cooking. I luv fashion & photography..I like to dream,I like to see the sunset in the evening-s0metime, I like to smell the wind coming from the ocean & I like to look at the clouds in the sky with a blank mind n I luv u’ll.

Followers

Thursday, November 25, 2010

LAKSA PENANG

Aku ni ant0 laksa..tp biasanya aku lbh suka mkn laksa y aku bt sndri..klu bt sndri bru puas ati..sejak sk0lah rendah mak aku dah ajar aku nak bt kuah laksa..kira dh terar sgt la bab bt kuah laksa nih..hahaha..(perasan).s0 aku nak k0ngsi ngn k0rang cara nak buat LAKSA PENANG..



BAHAN A
15 tangkai cili kering dikisar  (dip0t0ng & direbus utk asingkn biji cili)
1 biji bawang besar (ikut saiz klu kecik skit k0rang letak la 2 biji)
belacan  (ikut citarasa sndri) 

BAHAN B
½ kg @ 1 kg  ek0r sardin @ ikan kembung (asingkan isi dan tulang ikan, kisar berasingan)

BAHAN C
Sedikit daun kes0m
3 batang bunga kantan (dibelah 2)
6-7 keping asam keeping
Sedikit garam dan gula

RAMPAIAN
Timun
Bawang besar
Salad
Bunga kantan (pilih y dh kembang)



CARA-CARA


Kisar BAHAN A dan masukkan ke dalam periuk, biar ia masak seketika. Masukkan isi ikan y telah di kisar dan biarkan ianya sebati dengan BAHAN A. Kemudian tapis tulang ikan yang telah dikisar bersama air rebusan ikan. Masukkan air tersebut ke dalam periuk. Masukkan kesemua BAHAN C dan biarkan mendidih.


ngah mendidih kuah laksa nih...


Dah siap…sng kan..tp jgn lupa rebus laksa dl ye..hehehe


Rampaian 2 k0rang blhlah letak ms k0rng nk mkn..klu nak sedap lg aku sk mkn ngn kicap..de y sk letak s0s cili..tp aku xpnh try lg la..


abaikan sudu dan garfu y berlainan 2...hahaha


Blh jgk letak nenas dan tel0r rebus sbg rampaian..klu nak kelainan k0rang blh letak tel0r g0reng..mmg sedap..
nyum..nyum..j0m mkn..


Selamat mencuba..

2 comments: